Istoriile fotbalistice Romanesti considera ca primul contact cu mingea de fotbal al aradenilor s-a datorat unui student venit din Anglia ,originar din Arad.

Traditia spune ca,in 1890, dr. Iuliu Weiner , de specialitate dentist,a revenit de la studii din Anglia in orasul sau natal Arad , aducand in bagajele sale si o minge de fotbal ,impreuna cu dragostea sa pentru acest joc. Pe atunci exista deja “ Asociatia Aradeana de Gimnastica”,dar conducatoriisai au refuzat acceptarea noului joc, interzicand chiar demonstratiile fotbalistice pe propriul lor teren!, Dar multumita dr. Iuliu Weiner, pasiunea fotbalului avea sa se raspandeasca in Arad si,pe 5 iulie 1899,a luat fiinta Societateade Fotbal din Arad,organizata pe baza unor principii militare.’Capitanul” primei echipe a fost ales profesorul Marton Matusik.

Primul “meci de casa’ a fost programat pe 15 august 1899,la orele 17,pe campul viran de langa fabrica de vagoane .“Capitanul “ Matusik a fost arbitrul meciului, iar cronica vremii mai mentioneaza ca au mai fost si doi arbitri de tusa.

In perioada comunismnului , activitatea sportiva ( fotbal handbal, atletism,box etc.) la nivelul judetului a fost coordonata de Consiliul Judetean pentru educatie fizica si sport Arad

In cadrul C.J.E.F.S Arad ,Comisia Judeteana de Fotbal coordona intreaga activitate fotbalistica la nivelul judetului.

In cadrul Comisiei Judetene de Fotbal Arad ,Colegiul Judetean al Arbitrilor coordona intreaga activitate a arbitrilor din Judetul Arad

Dupa Revolutia din decembrie 1989, incepand cu anul 1990, atat la nivel national cat si la nivelul judetean au avut loc alegeri libere si democratice . Astfel la nivel national Federatia Romana de Fotbal se constituie ca structura sportiva cu personalitate juridica care coordoneaza activitatea fotbalistica . La nivelul judetului se constituie Asociatia Judeteana de Fotbal Arad , cu personalitate juridica care coordoneaza activitatea fotbalistica , fiind afiliata la FRF.

In cadrul A.J.F.Arad , una dintre comisiile de specialitate este Comisia Judeteana a Arbitrilor, autonoma din punct de vedere organizatoric , tehnic si economic.

Activitatea CJA Arad s-a desfasurat pe subcomisii de lucru astfel:

– subcomisia tehnica
– subcomisia de delegari
– subcomisia de observatori
– subcomisia de disciplina
– subcomisia de secretariat
– subcomisia financiar-administrativa

In conducerea CJA Arad din anul 1990 si pana in prezent, in calitate de presedinte s-au aflat urmatorii:

– Mironescu Constantin––1990-1995
– Sandor Ioan –––––-1996-1997
– Rosca Mircea–––––1998-1999
– Balan Ioan––––––1999-2000
– Tiulea Cornel––––– 2001-2002
– Toderici Mircea–––– 2003-2010
– Tripa Claudiu–––––- 2010-Ian 2016
– Cadar Razvan––––– Ian 2016-prezent

Alaturi de cei mai sus , ca membrii in conducere pe diferite functii au fost : Ologeanu Dan , Axente Mircea , Vatran Dorin , Bondar Mircea , Romanescu Florin , Braniscan Ioan , Vlad Remus , Sabau Valentin , Dumitru Florin , etc.

In anul 1990 lotul arbitrilor divizionari FRF la nivelul judetului cuprindea urmatorii:

1. Axente Mircea lot A
2.Ologeanu Dan lot A -FIFA
3.Balan Ioan lot B
4.Campean Remus lot B
5.Vatran Dorin lot B

Din anul 1990 pana in prezenta in ordine cronologica au promovat in loturile divizionare FRF urmatorii:

 

– in lotul C : Ciurescu Victor , Dehelean Nicolae , Herteg Doru , Apatean Adrian , Axente Marius , Sabau Valentin , Pantis Sebastian , Bogdan Loredan, Alexa Marius, Cadar Razvan, Pantea Sebastian, Nicoras Ionut, Gornic Alexandru
– in lotul B : Arsa Emil , Ologeanu Dan jr. , Mocanu Flavius , Cristea Emil , Ardelean Mircea, Bala Casian, Mihoc Alina
– in lotul A : Tripa Claudiu, Toderici Mircea jr.;
– in lotul FIFA : Hategan Ovidiu