In atentia
       Observatorilor de arbitri,

          Prin prezenta va reamintim cateva dintre prevederile stipulate in “Regulamentul privind activitatea observatorilor de arbitri la jocurile din cadrul competitiilor interne – 2011”, in speta competitii organizate de catre AJF Arad.

Art.14.  
Observatorul de arbitri trebuie sa stea intr-o pozitie din tribuna oficiala care ii ofera o vizibilitate maxima. CJA Arad a hotarat ca observatorul de arbitri sa nu stea in incinta terenului de joc .
Se recomanda ca observatorul sa se informeze cu privire la traseul pe care trebuie sa-l   parcurga de la locul sau la vestiarul arbitrilor si la terenul de joc, pentru a se putea deplasa pe drumul cel mai scurt.

Art.15.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
2. In timpul jocului observatorii trebuie sa-si faca insemnari cu privire la desfasurarea partidei si la arbitraj, pentru a putea intocmi rapoartele lor de observare fara nicio omisiune.
3. O mare atentie trebuie acordata completarii rapoartelor de observare, mai ales in cazurile in care arbitrul si asistentii sai nu au vazut sau nu au putut sa vada ce s-a intamplat. Acest lucru este valabil in special pentru incidentele petrecute in afara terenului de joc, dar in egala masura si pentru abaterile comise de jucatori inapoia arbitrului, sau in situatii confuze.
    In cazul unor incidente grave, observatorul nu va patrunde in terenul de joc.
    El trebuie sa-i determine pe organizatori ca, impreuna cu fortele de ordine, sa intreprinda toate masurile necesare pentru restabilirea ordinii.

Art.16.  
Observatorul de arbitri trebuie sa-si paraseasca locul numai dupa terminarea jocului si dupa ce arbitrii si jucatorii ambelor echipe s-au întors la vestiarele lor. In functie de situatia din stadion, este recomandabil ca observatorul sa urmareasca, pentru un timp, modul în care spectatorii parasesc stadionul, pentru a fi în masura sa prezinte în raport eventualele provocari sau incidente. Observatorul se va deplasa apoi la vestiarul arbitrilor pentru a le multumi.
EI trebuie sa discute cu arbitrii eventualele incidente care s-au petrecut şi, in plus, sa verifice în detaliu însemnarile sale privind avettismentele (cartonasele galbene) şi eliminarile de jucatori, pentru a fi evitate erorile.
Dupa terminarea jocului, observatorul trebuie sa se asigure ca arbitrii şi cele doua echipe pot parasi stadionul în deplina siguranta. Daca apar tulburari de orice natura, el trebuie sa discute cu organizatorii masurile care trebuie întreprinse. In functie de gravitatea situatiei, observatorul va cere organizatorilor sa numeasca persoanele autorizate care vor însoti echipa oaspete şi arbitrii pana la o distanta de cel putin 60 km de localitatea In care s-a desfasurat jocul.

Art. 17.
In cazul unor incidente grave, observatorul de joc trebuie sa incerce sa obtina maximum posibil de probe pentru instantele disciplinare ale forului care l-a delegat la meciul respectiv FRF, LPF sau AJF, dupa caz.