Aşa cum precizam în comunicatul anterior, revin în cele ce urmează cu o radiografie obiectivă şi punctuală asupra deciziilor luate în acest tur de campionat de către COMISIA DE DISCIPLINĂ împotriva arbitrilor / arbitrilor asistenţi / observatorilor de arbitri care au comis greşeli în cadrul jocurilor încredinţate spre a fi conduse.

   Cum este subînţeles şi cum am amintit anterior, arbitri / arbitri asistenţi / observatorii de arbitri sunt judecaţi şi sancţionaţi pentru acţiunile / inacţiunile lor, în conformitate cu regulamentele şi regulile în vigoare.

   Dacă pâna acum nu am dat dovadă de transparenţă maximă (şi) în acest domeniu, aşa cum observ că opinia publică şi oamenii implicaţi în fotbalul judeţean o cer cu din ce în ce mai mare frecvenţă, se datorează faptului că am aplicat cu stricteţe instrucţiunile din domeniu ale COMISIEI CENTRALE a ARBITRILOR (C.C.A.) din cadrul F.R.F. şi a COMISIEI ARBITRILOR din cadrul U.E.F.A., care cer în mod expres evitarea cu desăvârşire a publicării sancţiunilor luate împotriva arbitrilor, pentru a nu le ştirbi autoritatea de care trebuie să dea dovadă în teren. Totuşi, dat fiind faptul că dorim să venim în întâmpinarea tuturor celor interesaţi în fenomenul fotbalistic judeţean, voi remite spre publicare cele de mai jos, împreună cu hotărârea de a analiza în perioada următoare posibilitatea şi oportunitatea de a comunica toate aceste sancţiuni în timp real, adică imediat ce acestea sunt luate de către COMISIA DE DISCIPLINĂ din cadrul C.J.A. ARAD.

   Astfel, vă informez că în ultimii trei ani, perioadă în care subsemnatul a fost la conducerea C.J.A. Arad, au fost scoşi din evidenţă un număr de 71 arbitri, decizii comunicate de-a lungul timpului în cadrul urmatoarelor documente:

• Hotărârea 9 / 10.08.2010 – 23 arbitri;

• Hotărârea 30 / 03.08.2011 – 34 arbitri;

• Hotărârea 20 / 28.06.2012 – 14 arbitri.

   Motivele care au stat la baza acestor documente şi acţiuni ale COMISIEI JUDEŢENE a ARBITRILOR ARAD au fost din cele mai diverse, dintre acestea menţionând:

• Încetarea la cerere a activităţii;

• Încetarea activităţii pe motive medicale;

• Încetarea activităţii pentru ne încadrarea în baremele impuse de comisie;

• Încetarea activităţii pe baza lipsei de activitate în decursul anilor;

• Încetarea activităţii pe baza rezultatelor mediocre.

   În decursul acestui an, în pauza dintre sezoane, conform hotărârii 20 / 28.06.2012, 11 arbitri au fost retrogradaţi din lotul ligii a 4-a.

   Tot urmare a urmăririi evoluţiei acestora şi a analizelor permanente, aşa cum am mai comunicat anterior, am făcut eforturi susţinute de descoperire a valorilor şi promovare în elita fotbalului judeţean a arbitrilor tineri, cu perspectivă evidentă de promovare, din turul campionatului în desfăşurare reuşind în premieră să ne aliniem trendului naţional şi internaţional, segmentând lotul arbitrilor ligii a 4-a pe specializări clare, mult mai potrivite valorii reale a acestora, în:

• Arbitri;

• Arbitri asistenţi.

   Aşa cum sunt sigur că aţi observat, dat fiind faptul că au comis erori în calitate de arbitru, am luat şi decizii care pot fi considerate nepopulare, dar care s-au dovedit a fi eficiente pe termen mai lung şi s-au concretizat prin evoluţii foarte bune în calitate de arbitru asistent pentru:

• ADRIAN VASILE (care a reuşit şi performanţa de a obţine şi premiul pentru arbitrul asistent al anului 2012);

• ALIN BOLCAŞ.

   În linia promisă, de a oferi şi informaţii actuale, punctuale, luând în discuţie turul acestui campionat, vă aduc la cunostinţă faptul că pe parcursul sezonului 2012 / 2013, care a avut startul în vara acestui an, COMISIA DE DISCIPLINĂ a C.J.A. ARAD a aplicat sancţiuni cu etape de suspendare sau, în funcţie de situaţie, avertisment, după cum urmează:

• 15 arbitri / arbitri asistenţi;

• 26 etape de suspendare (cumulat).

   Istoric discutând, de-a lungul anilor în care mă aflu la conducerea COMISIEI JUDEŢENE a ARBITRILOR ARAD, din păcate, au fost şi cazuri în care, prin prestaţia lor, deciziile arbitrilor au cântărit greu chiar şi în stabilirea rezultatului final al jocului, însă, dacă situaţia a impus-o, nu am avut reţineri în a sancţiona conform regulamentului disciplinar pe toţi cei care s-au făcut vinovaţi de aceasta. Dintre situaţiile întâlnite, vă ofer spre exemplificare următoarele decizii ale comisiei luate pentru jocuri din cadrul ligii a 4-a:

• 2010 – C.S. INEU – ŞOIMII PÂNCOTA – PAUL BARTA – 7 etape de suspendare;

• 2011 – C.S. INEU – AQUA VEST ARAD – RADU BÎTEA – 5 etape de suspendare;

• 2011 – ŞIRIANA ŞIRIA – VOINŢA MAILAT – CRISTIAN TRIF – 8 etape de suspendare.

   Din păcate, şi în acest tur de campionat am avut erori ale arbitrilor, care, bineînţeles, au fost sancţionate de către COMISIA DE DISCIPLINĂ corespunzător. Dintre acestea aş menţiona următoarele, decise pentru greşeli ivite la nivelul ligii a 4-a:

• VICTORIA ZĂBRANI – GLORIA ARAD – MIRCEA ARDELEAN – 3 etape de suspendare;

• BANATUL SÂNICOLAU MIC – ŞIRIANA ŞIRIA – ALEXANDRU VASI – 3 etape suspendare;

• VICTORIA ZĂBRANI – F.C. UTA II ARAD – ALIN DEAC – 5 etape suspendare;

• VICTORIA ZĂBRANI – SPERANŢA TURNU – CRISTIAN TRIF – 3 etape suspendare.

   Evident că şi la ligile inferioare (a 5-a şi a 6-a) au fost arbitri sancţionaţi, însă m-am limitat la a da unele exemple relevante.

   Vreau să subliniez că în toate cazurile amintite au fost erori cauzate de interpretarea eronată a legilor jocului, fără a fi vorba de manieră de arbitraj părtinitoare sau rea credinţă.

   Este de menţionat faptul că arbitrul / arbitrul asistent care face obiectul sancţiunii poate fi delegat la nivel inferior, în funcţie de necesităţile comisiei. Realitatea ne arată însă că de cele mai multe ori arbitri / arbitri asistenţi suspendaţi nu au mai fost delegaţi ulterior la nivelul la care au comis greşelile, chiar şi după terminarea perioadei de reţinere.

   Un alt lucru de luat în seamă este şi faptul că, odată aplicată sancţiunea, aceasta nu este amendată de eventuale „revizuiri” sau reduceri ale pedepselor.

   În incheiere, vreau să vă reamintesc că şi la nivelul observatorilor de arbitri au avut loc retrogradări sau / şi excluderi, aşa cum a reieşit din comunicatele înaintate spre cunoştinţa opiniei publice în vara acestui an.

   Astfel, lotul observatorilor de liga a 4-a numără în acest tur de campionat 14, faţă de 19 observatori de arbitri, cât era anterior. În urma evaluării cunoştinţelor acestora în cadrul concursului desfăşurat în vara acestui an şi a activităţii depuse de-a lungul timpului, 5 observatori de arbitri şi-au pierdut această calitate la aceasta ligă , iar o parte din ei chiar şi la nivelul ligilor a 5-a şi a 6-a.

   Trăind cu speranţa că prin acest comunicat răspund solicitărilor membrilor afiliaţi A.J.F. Arad şi ale opiniei publice interesate de fotbalul judeţean, vă doresc SĂRBĂTORI FERICITE alături de cei dragi şi toate cele bune!

   Vă asigur în continuare că, COMISIA JUDEŢEANĂ A ARBITRILOR ARAD şi eu personal voi fi întotdeauna dispus să vin în întâmpinarea solicitărilor dumneavoastră.

   Totodată, îmi permit să transmit cele mai bune gânduri şi din partea colegilor mei: membrii comisiei, arbitri, observatori de arbitri!

CLAUDIU TRIPA

preşedinte C.J.A. Arad