COMISIA JUDEȚEANĂ A ARBITRILOR ARAD
ȘCOALA DE ARBITRI FOTBAL

Așa cum se spune deseori, e bine ”SĂ ÎȚI FACI VARA SANIE ȘI IARNA CAR”!

În linia cunoscutului proverb, după ce în anul 2019 ”a produs” nu mai puțin de 31 de noi colegi, nici în perioada pandemiei ȘCOALA DE ARBITRI FOTBAL C.J.A. ARAD nu a încetat să funcționeze, sufletistul coordonator CORNELIU TIULEA strângând rapid rândurile și adaptându-se imediat la situația impusă de izolarea socială, adică continuând în mediul virtual cu PRIMUL CURS DE ARBITRI ORGANIZAT ON-LINE ÎN ISTORIA COMISIEI JUDEȚENE A ARBITRILOR ARAD – ASOCIAȚIEI JUDEȚENE DE FOTBAL ARAD”.

Nu a fost ușor să atragi cursanți și să capacitezi atenția acestora astfel încât să înțeleagă cât mai bine secretele ”sportului rege”, un sport cât se poate de viu, însă prin mobilizare totală a echipei conducerii C.J.A. s-a reușit atragerea către această frumoasă preocupare, care poate deveni chiar meserie, a unui număr de 9 tinere speranțe, dornice de nou și de aprofundare, chiar și în condiții speciale. Din punct de vedere a captării atenției acestora și a dinamicii cursului, astfel încât aceasta să se poată menține la cote maxime, sigur, au trebuit ajustări și adaptări ale materialelor, însă colegul nostru CORNELIU a fost la înălțime, dând dovadă de o foarte bună viziune a noului și de învățare și înțelegere a tehnologiei, utilizând-o în cel mai eficient mod posibil.

Cu siguranță, prin specificul său, cursul on-line a indus și dezvoltat abilitățile și cunoștințele cursanților doar din punct de vedere teoretic, prin lecții susținute de suport ppt al LEGILOR JOCULUI, R.O.A.F. și R.O.D.A.A., partea practică urmând să se deruleze după reluarea activității fotbalistice, astfel încât noii colegi să fie pe deplin pregătiți de mult așteptatul DEBUT pe ”dreptunghiul verde”. Partea de dinamică a cursului și aprofundare a aplicării corecte a noțiunilor explicate și învățate a fost asigurată de Dl. TIULEA prin analiza video a unor faze selectate atât de F.I.F.A., pentru pregătirea arbitrilor de elită, cât și din arhiva proprie a C.J.A. ARAD, aceasta din urmă constând în selecții de faze de analizat din cadrul competițiilor organizate de A.J.F. ARAD.

A fost într-adevăr o sarcină dificilă, dar provocatoare, abordată cu deplin profesionalism de toți membri conducerii COMISIEI JUDEȚENE A ARBITRILOR ARAD, care au dat dovadă de inițiativă și energie pentru a completa marea echipă a arbitrilor arădeni cu tinere talente, care sperăm să calce pe urmele celor mai consacrați dintre noi.

Cu toate că a fost nevoie de pregătire asiduă și perfecționare, CORNELIU TIULEA spune despre curs și cursanți că: ”Deși înainte de a-mi asuma derularea unui astfel de curs atipic mi s-a părut foarte greu de pus în practică, odată inițiat proiectul am fost captat și impresionat pozitiv de modul în care am reușit să interacționez cu cursanții. Aceștia au dat permanentă dovadă de interes și implicare, cursul fiind unul cu o cotă ridicată de interactivitate, care a ajutat la aprofundarea și consolidarea cunoștințelor, lucru probat și în cadrul examenului de absolvire. Oricum, au fost extraordinari și vreau să îi felicit pentru modul în care au înțeles să coopereze. Ce mai rămâne de făcut, este să punem în practică cele învățate teoretic, cu ajutorul DEPARTAMENTULUI TEHNIC C.J.A. ARAD, și să ”coborâm” în iarbă. Odată ce avem deja experiența acestui prim curs on-line, dorim ca pe viitor să repetăm acțiunea, cu un număr mult mai mare de arbitri de pe raza întregului Județ Arad. Succes tuturor!”.

Toți cei 9 ambițioși cursanți care au început cursul on-line au reușit să treacă de examenul de absolvire, care a constat în 20 de întrebări din LEGILE JOCULUI și din fAZE DE JOC afișate la prima vedere, astfel devenind ARBITRI DE FOTBAL cu ”acte în regulă”. În ordine alfabetică, felicităm pe:
1. BALINT GABRIEL – ALIN
2. BORZA MIRCEA – ALIN
3. BURZA ANDREI – ILIE
4. HERBEI VLAD
5. NITUI CIPRIAN – DAN – ȘEFUL PROMOȚIEI – FELICITĂRI ÎNCĂ ODATĂ!
6. RUS MARIO
7. PĂCURAR RAMON
8. SLAV ANAMARIA – DENISA
9. UJOC CLAUDIU OVIDIU.

RĂZVAN CADAR – PREȘEDINTELE COMISIEI JUDEȚENE A ARBITRILOR ARAD este de asemenea mândru de această realizare a comisiei pe care o conduce în cadrul A.J.F. ARAD, și de noii membri pe care i-am câștigat după acest curs, declarând: ”Sunt mândru de organizarea acestui curs on-line, probabil printre primele organizate în acest fel la nivel național, astfel continuând tradiția ARADULUI de a fi ”DESCHIZĂTORI DE DRUMURI” în activitatea fotbalistică a României. Este foarte important să acționezi PROACTIV în momentele delicate, noi dovedind și de această dată că suntem capabili să menținem un trend ascendent și de durată în ceea ce privește creșterea numărului de arbitri, care să aibă perspective înalte. FELICITĂRI NEA CORNEL pentru DEDICARE, CREATIVITATE ȘI PUTERE DE MUNCĂ! FELICITĂRI COLEGILOR DIN ECHIPĂ! FELICITĂRI TINERILOR ABSOLVENȚI ȘI MULT SUCCES ÎN ACTIVITATEA VIITOARE!”.

Astea fiind spuse, VĂ AȘTEPTĂM CU NERĂBDARE, DRAGI COLEGI, LA PRIMA ÎNTÂLNIRE OFFLINE – FIZICĂ, care sperăm să fie cât mai curând posibil, la ȘEDINȚA DE RELUARE A ACTIVITĂȚII C.J.A. ARAD, ocazie cu care veți primi din partea comisiei și ”rodul muncii voastre”: CARNETUL ȘI ADEVERINȚA DE ARBITRU DE FOTBAL”. Pe atunci și PRIMA FOTOGRAFIE DE GRUP…